Onze geschiedenis

VAN GEERT ART FOUNDRY kan steunen op meer dan 40 jaar ervaring en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een gevestigde waarde in de kunstwereld. We nemen je graag even terug in de tijd en gunnen je een blik achter de schermen van de kunstgieterij.

"Onze passie voor kunst, uitgebreid vakmanschap en jarenlange ervaring zorgen ervoor dat wij de perfecte partner zijn om elk idee of project te realiseren. Samen brengen we elk idee tot leven in brons"

Jo Van Geert

1981 - 1998

Als twintiger ging Jo Van Geert in de leer bij bronsgieter Bert Ghijsels, in het internationaal vermaarde “Pakeshof” in Erembodegem.

1998 - 1999

In 1998 start Jo zijn eigen bronsgieterij “Kunstgieterij Van Geert” in zijn garage. Hij start uit liefde voor het vak en dankzij zijn drang om het productieproces te professionaliseren.

Door het toegenomen succes verhuist Jo Van Geert een dik jaar later naar de huidige locatie in Aalst, die beter uitgerust is voor grote projecten.

2000 - 2015

Jo werkt verder aan de uitbouw Van Kunstgieterij Van Geert. Hun manier van werken wordt gestandaardiseerd. Jo en zijn team vertalen ideeën of creaties van kunstenaars in brons en doorlopen samen met hen het hele proces van a tot z. Het team werkt voor zowel opkomende kunstenaars als gevestigde waarden in België. 

2016 - 2021

Meer en meer worden er door Kunstgieterij Van Geert grote en complexe projecten in brons uitgevoerd, zoals “Protected Paradise” van Koen Van Mechelen. Dit prachtige werk, een twaalf meter hoge kippenpoot van 5 ton kon bewonderd worden tijdens de Biënnale van Venetië in 2019.

In 2020 werd de 22-meter hoge bronzen sculptuur van de Belgische kunstenaar Thomas Lerooy gerealiseerd en geïnstalleerd op de zeedijk van Knokke-Heist. Het werk “Tower” bestaat uit 49 opeengestapelde hoofden in brons.

Ook de tekeningen van Philippe Geluck van Le Chat worden tot leven gewekt in brons, en dit op wel 2 meter grootte. De reizende tentoonstelling met 20 bronzen versies van Le Chat opende in 2021 op de Champs-Elysées in Parijs en deed ondertussen ook steden aan zoals Bordeaux, Monaco, Montreux en Brussel.

2022

In 2022 vervoegt Sara Louwagie de kunstgieterij om samen met Jo Van Geert een volgend hoofdstuk in de geschiedenis van de gieterij te schrijven en de verderzetting van het ambacht van het bronsgieten te garanderen. 

Haar visie? Respect voor de traditie en vakmanschap van het bronsgieten combineren met innovatie en experimentatie en het atelier verder uitbouwen tot een thuis en inspiratieplatform voor kunstenaars. Kunstgieterij Van Geert gaat verder onder de naam “VAN GEERT ART FOUNDRY”.

Sara Louwagie van geert art foundry

ideeën KOMEN tot leven in brons

Word een vriend van de kunstgieterij

Blijf op de hoogte van alle nieuws en evenementen, schrijf je in en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief.