Onze aanpak: van negatiefmal tot bronzen sculptuur

VAN GEERT ART FOUNDRY verzorgt het volledige ambachtelijke proces, van idee tot installatie. Dit proces verloopt steeds in samenwerking en onder goedkeuring van de klant of kunstenaar. 

De kunstenaar kan bij ons ook zelf bepaalde stappen in het proces uitvoeren, steeds met de gewenste ondersteuning van ons ervaren en gedreven team van ambachtslui.

Ontdek op deze pagina hoe wij te werk gaan.

“Voor het vervaardigen van een beeld in brons is het cruciaal dat elke stap in het proces deskundig wordt uitgevoerd. Elk van deze stappen vergt vakmanschap en het streven naar het beste resultaat.”

Jo Van Geert

Stap 1: JOUW IDEE

Contacteer ons, dan maken we een afspraak om jouw idee of creatie te bespreken of stuur ons de nodige informatie om van start te gaan.

Heb je zelf een model, beeld of object in was, gips, plastilline, klei of eender welk ander materiaal? Dan kun je het bij ons binnenbrengen in de gieterij. Op basis van dit origineel wordt dan een negatief mal gemaakt. 

Op basis van jouw idee, een foto of een simpele schets kan het team in de kunstgieterij de bronzen creatie realiseren. Het ontwerp wordt op ware schaal in 3D gemaakt en dit in polystyreen of via 3D-printing.

STAP 2: Creatie van de negatief mal

Een negatieve mal is de afdruk van jouw origineel model in hoogwaardige silicone, met een harde epoxy steunkap om de vorm te ondersteunen. Deze mal kan meermaals gebruikt worden. Grote mallen kunnen op locatie gemaakt worden.

Stap 3: Creatie van positief wasmodel

De negatief mal wordt zorgvuldig ingestreken met was om alle haarfijne details en textuur over te nemen van het origineel. Het holle wasmodel is een kopie van het origineel en is ook de kopie van wat later in brons wordt gegoten. De kunstenaar of opdrachtgever komt het wasmodel signeren en goedkeuren.

STAP 4: Creatie van gietmodel

Er worden giet- en ontluchtingskanalen en verstevigingen aangebracht op het wasmodel. De gietkanalen zorgen voor de aanvoer en goede spreiding of stroom van het brons en de ontluchtingskanalen zorgen voor de afvoer van de lucht in de gietvorm. Het wasmodel wordt vervolgens ingekapseld in een vuurvaste massa die vervolgens dagenlang wordt gebakken. De vuurvaste massa wordt uitgebakken en de was smelt vervolgens weg via de afvoerkanalen.

Het wassen beeld is weg of verloren, vandaar de naam “Verloren Was” of “Cire Perdue” techniek. Wat overblijft is een vuurvaste gietvorm met een afdruk van alle details van het wasmodel. De holtes in deze vuurvaste gietmal worden vervolgens volgegoten met vloeibaar brons.

Stap 5: Brons gieten, verwijdering vuurvaste massa en reiniging

Bronzen lingots worden gesmolten tot 1200°C. De hete bronsmassa wordt vervolgens in de vuurvaste mal gegoten. Na afkoeling wordt het beeld uitgevormd: de vuurvaste mal wordt opengebroken om het onbewerkte bronzen gietsel eruit te bevrijden. Het bronzen beeld wordt gereinigd van alle restanten van de vuurvaste mal.

VAN GEERT ART FOUNDRY kunstgieterij bronsgieterij brons kunst ambachtelijk proces verloren wastechniek

STAP 6: Ciseleren en lassen

De giet- en ontluchtingskanalen worden weggezaagd en de bramen worden weggeslepen. Holtes en naden worden dichtgelast en onzichtbaar geretoucheerd.

Dit is de kunst van het ciseleren, waarbij het metalen oppervlak zorgvuldig en minutieus wordt bewerkt met onder andere vijlen en schuurmaterialen.

Stap 7: Patineren of polijsten

Het beeld wordt afgewerkt met een patinalaag naar keuze (patineren). De patineur geeft advies op maat en voert in overleg de visie van de kunstenaar uit. 

Vervolgens wordt het beeld met een laagje boenwas afgewerkt om het patina te beschermen en oxidatie te vertragen.

In plaats van het beeld te patineren of kleuren, kan het beeld ook gepolijst worden om zo de geel-rozige kleur van het brons te benadrukken en bijkomende glans te geven. 

van geert brons kunst gieterij aalst art foundry

STAP 8: Transport en installatie

Indien gewenst kan het bronzen beeld door ons getransporteerd of geplaatst worden, in binnen- en buitenland. Ook voor een bijhorende sokkel kan gezorgd worden.

ideeën KOMEN tot leven in brons

De creaties en ideeën van binnen- en buitenlandse kunstenaars worden, onder leiding van meester-bronsgieter Jo Van Geert, doorvertaald naar bronzen werken die de tand des tijds doorstaan en een blijvende impact op hun omgeving hebben.

Word een vriend van de kunstgieterij

Blijf op de hoogte van alle nieuws en evenementen, schrijf je in en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief.